Ciasteczka zielone z glonami lub kiełkami
2 szklanki maki pszennej naturalnej z otrębami
0,5 szklanki maki sojowej
1 łyżeczka wapna dla psów
2 łyżeczki drożdży spożywczych
1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu 0,5 łyżeczki soli (najlepiej morskiej)
0,5 łyżeczki sproszkowanego czosnku
0,5 szklanki kiełków na przykład słonecznika
3 łyżki dobrego oleju
0,5 szklanki wody
Przygotowanie posiłku:
Łączymy mąkę, drożdże, sól, czosnek w proszku i kiełki. Dodajemy ryż i olej. Mieszamy, aż się wszystkie składniki dobrze się połaczyly. Następnie dodajemy 1/4 szklanki wody i znowu mieszamy. Ciasto powinno łatwo się uginać a nie kruszyć. Jeżeli jest taka potrzeba to należy dodać więcej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Z ciasta formujemy wałek a następnie rozwałkowujemy go na placek grubo troszkę ponad 5 mm. Wycinamy ciasteczka dowolna foremka, jak nie ma foremki może byc kieliszek i pieczemy na pergaminie ułożonym na blasze w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 25 minut. Z tej ilosci powinno nam wyjać oczywiscie zależnie od wielkosci nawet 45 ciasteczek. Można dodać do kiełków kilka tabletek sproszkowanych glonów ale nie jest to konieczne.
Glony sa do dostania w sklepach ze zdrowa żywnoscia.Przechowywać w szczelnym pojemniku
Mleczno-kukurydziane ciasteczka dla psów
Składniki:
1 filiżanki białej maki (przesianej)
1 filiżanka maki kukurydzianej
1/2 filiżanki odtłuszczonego mleka w proszku
1/2 filiżanki chudej wędzonej szynki 4 łyżki margaryny lub masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 filiżanka wody
5 tabletek wapna
trochę suszonego czosnku
Przygotowanie posiłku:
Zmiksować mąkę z suszonym mlekiem i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować ciasto na 1 do 2 centymetrowy placek, a następnie wyciąć nożem lub formą pożądany kształt. Wycięte ciasteczka ułożyć na blasze, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec od 20 do 30 minut. Następnie wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
Sugestie odnosnie podawania:
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Serowe ciasteczka, które nie tylko myszki lubia
Składniki:
1,5 szklanki maki białej pszennej
1 szklanka czubata sera cheddar lub innego tartego sera
100 gr. margaryny lub oleju 1 ząbek zgniecionego czosnku
mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Przygotowanie posiłku:
Jeżeli nie mamy sera tartego, to należy zetrzeć z kawałka. Tak czy tak tarty ser musi pobyć chwilę w temperaturze pokojowej aby się ogrzać. Starty ser wymieszać z miękka margaryna, ząbkiem czosnku i mlekiem. Mleka dolewamy tyle aby udało się wyrobić ciasto i aby było w miarę sprężyste. Formujemy kulkę i wkładamy ja do lodówki na około 45 minut. Następnie wyjmujemy i albo rozwałkowujemy na stolnicy lub po kawałku kręcimy wałek i wycinamy ciasteczka w odpowiedniej dla nas formie. Z tej ilosci powinno wyjać nam około 25 ciasteczek. Ciasteczka układamy na blasze i pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut lub do momentu, gdy zaczną być w kolorze bardzo jasno brązowym. Przechowywać w puszce w suchym miejscu.
Dodatkowe notatki:
Trzeba zaglądać do piekarnika i kontrolować kolor ciastek, nie moga się przypalić.
wszystkie przepisy znalazlam
sama robilam z pasztetem ,watrobka i znikly w mgnieniu oka