[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4762: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4765: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
Bulterier Forum • Zobacz wątek - Nerki
Bulterier SerwisBulterier Forum Polskie Forum Miłośników Rasy Bulterier

Nerki

czyli mój chory bulik - pytania, rady, sugestie, pomoc.

Nerki

Postprzez aga » Pt maja 18, 07 7:53 am

Tyle mówi się o chorobie nerek u bulli i z tego co obserwuję dużo bullków na nie choruje i umiera, czy może ktoś napisac jak rozpoznac pierwsze symptomy tej choroby? Jak mozna się zorientować że psisko choruje?

aga
Pomocny wiedzą: 5

Postprzez Kraina Chichów » Pt maja 18, 07 7:59 am

według mnie świetny artykuł jest na VETserwisie: http://www.vetserwis.pl/pnn_pies_2.html
opisuje przebieg, objawy i leczenie

Kraina Chichów

Postprzez margolciabull » Pt maja 18, 07 8:30 am

u Margolci było wszystko ok. co pół roku miała robione badania, ostatnie "zdrowe" na 7 miesięcy przed wykryciem choroby.
dostała cieczkę i tak z końcem cieczki zaczęła podsikiwać w domu, albo na klatce schodowej. nic poza tym. apetyt norma, zachowanie norma, picie norma, może tylko jak siknęła w domu to była tak jakby tym zawstydzona, nieswoja, choć żadne z nas na nia nie krzyczało, bo przecież się zdarza. po dwóch dniach takich podsikiwań ?pierwszego dnia siknęła dwa razy, a drugiego raz w domu i raz na klatce schodowej/ pojechałam z nią na badania i wyszło. najpierw ustalano czy to przypadkiem nie ostre zapalenie nerek, bo przecież mogła się gdzieś przeziębić, no ale szybko się okazało że to przewlekłe. i zaczęło sie leczenie i walka z choróbskiem, która w naszym przypadku trwała 1 rok i 4 miesiące. uważam, że oprócz badań UPC warto jest raz na jakiś czas zrobić psu USG nerek. Niestety - tak jak rozmawiałam z lekarzem - przewlekłe zapalenie nerek i choróbska pochodne wychodzą na jaw wtedy gdy jest dysfunkcja ok. 70% pracy nerek, czyli gdy czynne masz już tylko ok. 30 %. ale ja uważam że trzeba walczyć, bo każdy dzień jest małym zwycięstwem. :batman:
pozdrawiam, margolcia

margolciabull
Pomocny wiedzą: 4

Postprzez aga » Pt maja 18, 07 8:39 am

Dzięki za odpowiedzi, piszę bo trochę się martwię o Lorcię, kilka psów z jej "rodziny" padło na nerki a tyle teraz jest róznych takich przypadków. Nie miała robionych badań i jak na razie czuje sie swietnie, ale nigdy nic nie wiadomo.
A powiedzcie mi czy wcześnie wykrytą chorobę da się wyleczyć, czy to tylko profilaktyka? I wogóle jak to się leczy, czy hamuje rozwój?

aga

Postprzez margolciabull » Pt maja 18, 07 8:47 am

przewlekłego zapalenia nerek i jemu pochodnych innych chorób nie da się wyleczyć. do przewlekłego zapalenia nerek mogą doczepic się inne choróbska, bo mocznik, który zatruwa organizm działa na inne układy i organy - margolci np. poraził układ nerwowy i miała ataki padaczkowe.
leczenie nie jest tanie (ale dla mnie było to najmniej ważne - dla Maryni zrobiłabym wszystko) i jest żmudne - kropłowki, wiele lekarstw. a najsmutniejsze jest to jak widzisz jak pies ci znika w oczach - margola nawet nie chudła, tylko tak jakby się zasuszała. taka rodzyneczka.
pozdrawiam, margolcia

margolciabull

Postprzez aga » Pt maja 18, 07 9:10 am

a nawet mi nie mów! Nie wyobrazam sobie tego nawet! Ona jest dla mnie jak członek rodziny i mam nadzieję że to ani nic innego nigdy się nie stanie

aga

Postprzez kasia&goro » Pt maja 18, 07 11:33 am

kasia&goro

Mocznica

Postprzez Agata20 » Wt sty 06, 09 19:25 pm

Ghana[*]

Agata20
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Postprzez LUKA » N lut 08, 09 13:46 pm

jakie sa objawy wymioty moze chudnie nie chec jesc pamietajcie badania morfologiczne w zwierzecej klinice pytajcie czy maja laboratorium na miejscu czy wysyłaj do luckiego to ma znaczenie bo mój bullik miał w ludzkiej i spier.......wyniki lezał 3 tygodnie w warszawie w szpitalu teraz jest juz w domku czekamy czy badania sie poprawia miał mocznik na poziomie 600 norma jest 50 czyli badania mocznikia i kreatyniny powodzenia

LUKA
Bulomaniak
Bulomaniak

Postprzez LUKA » N lut 08, 09 13:50 pm

jak cos moge podac telefon do speców w warszawie od nerek klinika weterynaryjna elwet tel 8432346 warszawa al.niepodległosci 24/30
karma renal na nerki powodzenia

LUKA
Bulomaniak
Bulomaniak

Postprzez yoki » N lut 08, 09 13:55 pm

Polecam dr Czubek, przyjmuje na białobrzeskiej
http://www.bialobrzeska.waw.pl/?modul=niusy&id=59

Lekarka z dużym doświadczeniem z tą chorobą
yoki
Pomocny wiedzą: 3

Postprzez rajski ptak » N lut 08, 09 15:02 pm

Słuchajcie dyskusja na temat suki Agata 20 zamknięty sunia nie żyje :cry: :cry: :cry: :cry:

rajski ptak
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3

Postprzez BUBA » So lut 28, 09 1:55 am

Obrazek

BUBA
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Postprzez BUBA » So mar 07, 09 3:02 am

Oto historia ciężkiej choroby mojej zdrowej suki.

14 lutego zauważyliśmy, że naszej suki siuśki są z krwią. Było to dobrze widoczne, ponieważ był jeszcze śnieg. W poniedziałek 16 lutego zrobiliśmy badanie moczu.
Mocz 16-02-09 Gęstość względna 1,048
Barwa moczu żółta
Przejrzystość lekko mętny
Odczyn Kwaśny
Białko 0,16 g/l
Glukoza nieobecna
Ketony nieobecne
Barwniki krwi nieobecne
Barwniki żółciowe nieobecne
Urobilinogen w normie
Osad moczu mierny, jasny
Nabłonki wielokątne 3-6 wpw
Nabłonki okrągłe 0-2 wpw
Leukocyty 15-20 wpw
Erytrocyty 1-2 wpw
Wałeczki drobnoziarniste 0-1 wpw
Kryształy nie znaleziono
Flora bakteryjna mierna
Kreatynina w moczu 330,0 mg/dl

Zalecenia : antybiotyk – Enrobioflox 50mg., badanie krwi i USG i dopiero wtedy będzie można postawić diagnozę.

18-02-09
KrewErytrocyty 5,94 mln/ul
Hemoglobina 15,8 g/dl
Hematokryt 43,9 %
MCV 74
MCH 26,6 pg
MCHC 36,1 g/dl
Leukocyty 12,3 tyś
Pałeczki 3 %
Segmenty 73 %
Kwasochłonne 1 %
Limfocyty 19 %
Monocyty 4 %
Płytki krwi 435 tyś
Alat 33
Aspat 27
Ap 160
Mocznik 40,2 mg/dl
Kreatynina 1,22 mg/dl
Glukoza 96 mg/dl
Białko 5,3 g/dl
USG – było robione w narkozie
Układ moczowy – pęcherz moczowy o pogrubionej ścianie (ok. 7 mm ), dno pęcherza pokrywają gęsto drobne złogi. Obydwie nerki o nieco zatartej budowie warstwowej, ukm poszerzone, w miedniczkach pojedyncze złogi. Obraz USG wskazuje na przewlekły stan zapalny nerek i pęcherza moczowego oraz kamicę moczową. Prawdopodobnie konieczna operacja. Wstępnie został ustalony termin.
Zalecenia : nadal antybiotyk, karma R.C. Urinary, ponadto powtórne badanie moczu i za tydzień kolejne USG ( następna narkoza, już dziewiąta w jej cztero letnim życiu! ).
Mocz 23-02-09Gęstość względna 1,030
Barwa moczu żółta
Przejrzystość lekko mętny
Odczyn 5,5
Białko 0,01 g/l
Glukoza nieobecna
Ketony nieobecne
Barwniki krwi nieobecne
Urobilinogen w normie
Osad moczu mierny, żółty
Nabłonki wielokątne pojedyncze wpw
Nabłonki okrągłe pojedyncze wpw
Leukocyty 0-1 wpw
Erytrocyty 0-1 wpw
Wałeczki nie znaleziono
Kryształy nie znaleziono
Flora bakteryjna mierna
Kreatynina w moczu 250,0 mg/dl
Ponieważ wydało się nam, że wyniki są za dobre, postanowiliśmy zrobić jeszcze raz badanie moczu w innym laboratorium.
Mocz 24-02-09Gęstość względna 1,030
Barwa moczu jasnożółta
Przejrzystość zupełna
Odczyn 5,0
Białko nieobecne
Glukoza nieobecna
Ketony nieobecne
Barwniki krwi nieobecne
Urobilinogen w normie
Osad moczu mierny, jasny
Nabłonki płaskie nieliczne
Leukocyty 1-3
Erytrocyty (-)
Wałeczki drobnoziarniste (-)
Kryształy (-)
Flora bakteryjna skąpa
Kreatynina w moczu 14,1 mg/dl
Śluz obfity
Te dobre wyniki, według mnie, zaczęły nas mocno zastanawiać. Wysłaliśmy wyniki wszystkich zrobionych badań do doktor Agnieszki Neska-Suszyńskiej i następnego dnia, pojechaliśmy na konsultacje. Wstępna diagnoza : zapalenie pęcherza a wskazuje na to specyficzna budowa anatomiczna układu rozrodczego, widoczne jest to gołym okiem a mianowicie wargi sromowe otoczone są wałeczkami skóry a powodem jest zbyt krótka pochwa ( trudno jest mi to, dokładniej opisać, to trzeba zobaczyć). Przeżyliśmy z mężem szok. W klinice, do której wcześniej chodziliśmy nikt nie zwrócił na to uwagi przez cztery lata a tu jedno spojrzenie i wszystko jasne.
Podawać nadal antybiotyk, powtórzyć badanie moczu za tydzień i zrobić USG u innego specjalisty, ponieważ według niej to wcześniej zrobione nie jest wiarygodne .
Mocz 02-03-09Gęstość względna 1,022
Barwa moczu żółta
Odczyn 6,0
Białko 3,5 mg/dl
Glukoza nieobecna
Ketony nieobecne
Barwniki krwi nieobecne
Urobilinogen w normie
Osad moczu mierny, jasny
Nabłonki wielokątne 0-2 wpw
Leukocyty 1-4 wpw
Erytrocyty nie wykryto
Wałeczki nie wykryto
Śluz mierny
Składniki mineralne nie wykryto
Kreatynina w moczu 187,96 mg/dl
Pozostało do wykonania jeszcze USG, aby potwierdzić diagnozę. Bardzo bałam się kolejnej narkozy. Miałam jakieś dziwne przeczucie, że Buba z niej się nie wybudzi. Powiedzieliśmy, lekarzowi, że ostatnią narkozę miała 18-02-09. i trochę się martwimy o jej zdrowie. Pan dr Piotr Marciński popatrzył na nią, stwierdził, że gadatliwa panienka (chciała go zjeść) i że spróbujemy na żywca. Walczyła bardzo krótko, poczym padła i już można było zrobić z nią prawie wszystko.
Wyniki badania : Nerki rozmiarów prawidłowych, ok. 6,5x3cm, miąższ bez zmian. Brak uchwytnych wad wrodzonych i zmian w budowie miąższu. W miedniczkach drobne mineralizacje (każdy to ma). Moczowody bez zmian, brak cech zastojowych. Pęcherz moczowy bez zmian / ściana ok. 2-2,7mm/, brak polipów, złogów mineralnych. Ślad osadu do 0,5mm w postaci pojedynczych zagęszczeń. Cewka moczowa bez zmian. Okoliczne węzły chłonne bez zmian.
Następnego dnia byliśmy u dr Agnieszki Neska-Suszyńskiej i potwierdziła swoją diagnozę . Zaleciła kontrolne badania moczu i higienę osobistą 2xdziennie.
Moje wnioski, jednym lekarzom zależy na zdrowiu zwierząt a innym na kasie.
Polecam dr Agnieszkę Neska-Suszyńską, zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Posiada ogromną wiedzę i jest niezwykle sympatyczna i skromna. Pana Piotra Marcińskiego, doktora nauk weterynaryjnych , polecam wszystkim a w szczególności tym, którzy mają „nerwowe psy”.
Obrazek

BUBA
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Postprzez Anita » So mar 07, 09 16:16 pm

Moja Laki miała białko 300 mg/dl i wet nie widział problemu i nie dał mi się przekonać,że to nie jest dobrze.Sama dobrałam jej karmę, wcina ją juz trzeci rok i białko spadło do 100 mg/dl. Dobrze nie jest ale u mnie sami "specjaliści" więc nie ma do kogo iść.

Anita

Następna strona

Powrót do Zdrowie