Bulterier SerwisBulterier Forum Polskie Forum Miłośników Rasy Bulterier

"ogonek nie działa"

czyli mój chory bulik - pytania, rady, sugestie, pomoc.

Postprzez Aneta&Lili » Cz maja 10, 07 11:31 am

Gothika

"Diagnoza" jaka mi sie nasuneła czytajac Twój pierwszy post to jest ZAPALENIE KORZONKÓW (przypadłość bardzo częsta u bulików, przynajmniej u moich).
Przerabiałam to juz parę razy u mojej niuni jak i u mojego poprzedniego bulka. Charakterystyczne jest właśnie "wisienie" ogona, podwijanie go lub "złamanie", towarzyszy temu wszystkiemu bolesność okolicy krzyzowej (dość znaczne, stąd może wystąpić tzw. trzęsienie się). Mozna doraźnie podać leki przeciwbólowe(pyralginum w czopkach) ale to zadziała na chwilę, tak czy tak potrzebny bedzie lek p/zapalny (kto chorował na korzonki ten zrozumie :wink: ), więc nie obędzie sie bez wizyty u weta. Takie zapalenie może występować przy przeziębieniu (tzw. "przewianiu") albo, częściej chyba przy wysiłku i nadwyrężeniu, uderzenui itp.
Troche sie rozpisalam ale mam nadzieję, że pomogłam... :roll:

Aneta&Lili
Pomocny wiedzą: 1
Pomocny wiedzą: 1

Postprzez aga » Pt maja 11, 07 10:01 am

Moja Lora też tak miała (na szczęście tylko raz i właśnie chyba w tym wieku co teraz Twój Cerbuś), nie wiem z czego się to bierze ale podobno bulle czasem tak mają. Trwało to kilka dni i samo przeszło, bez podawania leków. Na niebieskim był temat o tej przypadłości

aga
Pomocny wiedzą: 5
Pomocny wiedzą: 5

Poprzednia strona

Powrót do Zdrowie