Bulterier SerwisBulterier Forum Polskie Forum Miłośników Rasy Bulterier

Kardiomiopatia rozstrzeniowa

czyli mój chory bulik - pytania, rady, sugestie, pomoc.

Kardiomiopatia rozstrzeniowa

Postprzez agnes.cola » Wt wrz 28, 10 23:33 pm

U Coli rozpoznano w końcu chorobę serca. Wcześniej "chorowała na serce", ale diagnozy potwierdzonej nie było. Dopiero po dokładnych badaniach wyszło. Ma kardiomiopatię rozstrzeniową. Czy jest ktoś, kogo pies również ma/miał taką chorobę i jakie było najlepsze leczenie? Dziękuję.

agnes.cola
Bulomaniak
Bulomaniak

Re: Kardiomiopatia rozstrzeniowa

Postprzez Gabriela » Śr lis 24, 10 21:07 pm

U nas był Vetmedin, Benakor, Furosamid, Falvit dla kobiet w ciąży, ze względu na anemię towarzyszącą (efekt kardiomiopatii) oraz Augmentin, żeby płyny w płucach nie przeistoczyły się w zapalenie (kasłał, więc było podejrzenie przeziębienia). No i dawkowanie małych ilości wody, przy kardiomiopatii zatrzymywane są płyny w organizmie i żeby psu się łatwiej oddychało nie można go nawadniać do woli.

Nie wiem w jakim stadium złapano u Was chorobę, u nas dużo za późno. Do tego choroba osłabiła psiaka i z małego nowotworu zrobiły się bardzo szybko przerzuty. Pies został uśpiony, bo choroba ta jest okrutna i szybko progresuje nieleczona, nie chciałam, żeby pies się w ogóle męczył, był kochany i na to nie zasłużył.

PS1 niektóre leki mi zostały, daj znać czy coś z tego potrzebujesz, są drogie więc nie mają po co marnować się u mnie w lodówce :)
PS2 dobry kardiolog to podstawa, żeby dobrze zdiagnozować i obrać leczenie, nasz był dla nas dostępny 24h, tak jak napisałam wyżej, stadium choroby bardzo zaawansowane :/ pies miał siedem lat, rasa briard.
PS3 jakby co mogę polecić lekarzy, byłam u trzech kardiologów jednego dnia, więc mam dobre porównanie ;) (jeździłam po wetach jak szalona, szukając takiego, co powie, że będzie z psem ok)
Gabriela
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Postprzez SisiKLIKA » Cz lis 25, 10 18:43 pm

Ja mogę polecić Dr Niziołka i Dr Kurskiego.
Obrazek
http://www.zjurajskiejwarowni.pl/Odwiedź stronę Sisi

SisiKLIKA
Bulomaniak 2
Bulomaniak 2

Postprzez Gabriela » Cz lis 25, 10 18:48 pm

Dr Bohdan Kurski jest moim faworytem wśród kardiologów! Byłam u trzech jednego (też u dr Niziołka) dnia z psiakiem, z tymi samymi pytaniami i mimo, że dostałam praktycznie te same diagnozy i zalecenia leków, to on podszedł dla mnie do sprawy najsolidniej no i jego osobowość pomogła bardzo w trudnych chwilach z psem. A do tego jego klinika dla mnie super.

PS Agnes jakbyś miała chęci i potrzebę przyjechać na konsultację mogę dać wszelkie namiary, pomóc na miejscu etc.
Gabriela
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Powrót do Zdrowie