Bulterier SerwisBulterier Forum Polskie Forum Miłośników Rasy Bulterier

małe ranki na grzbiecie

czyli mój chory bulik - pytania, rady, sugestie, pomoc.

małe ranki na grzbiecie

Postprzez martaipiniuililu » Wt lis 28, 06 10:08 am

moja lilu od tygodnia ma małą rankę na grzbiecie ...próbowałam sama temu jakoś zaradzić smarowałam rivanolem (taki środek na rany antybakteryjny)...wszystko by było ok. w dzień cały czas ją pilnuje i ranka goi się ale dziś w nocy znowu ją rozdrapała i powstała mniejsza obok...
myślałam ze to błahostka ale skoro powstała nowa...dziś nie mam możliwości zeby zabrać ją do weterynarza...
piszę bo może dacie mi jakieś rady i uda mi się to wyleczyć samemu

martaipiniuililu
Pomocny wiedzą: 1
Pomocny wiedzą: 1

Postprzez Gothika » Wt lis 28, 06 10:36 am

A czy sunia nie miała styczności z jakims zapchlonym psem lub kotem przypadkiem ? (jest jeszcze ciepło i pchła mogła byc tez zywa w trawie, zrzucona przez jakiegoś psa czy kota)

Bulki mają bardzo wrazliwa skórę i w przypadku ugryzienia przez pchłę moze sie robic uczulenie, krostki, ranki.
Dlatego najlepiej jest psa zabezpieczyc obroza przeciwpchelną lub preparatem typu spot-on

Bo jak piszesz, ze Twoja sunia ma rankę na grzbiecie, w jednym miejscu i ją drapie, to mi to przyszło na myśl, ze moze to byc po ugryzieniu pchły albo innego robala

Gothika

Powrót do Zdrowie