Bulterier SerwisBulterier Forum Polskie Forum Miłośników Rasy Bulterier

alergie a BARF

Tematy dotyczące Biologically Appropriate Raw Food

Postprzez Edyta Nowacka » Wt lis 06, 07 18:43 pm

a w dziurę wsadzić jakąś rurkę. Może byc nawet lejek kuchenny 8)
metoda do zastosowania rownież na ludziach :D
Obrazek

Obrazek

Edyta Nowacka
Pomocny wiedzą: 5
Pomocny wiedzą: 5
 
Posty: 2720
Dołączył(a): Pt cze 01, 07 16:47 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Złośnica » Wt lis 06, 07 19:18 pm

niestety,nasłuchałam się już różnych tekstów z powodu tego, że kiedyś kogoś namówiłam na barf :roll: więc szybko się wyleczyłam z nawracania :lol: :wink:

a w kwestii alergii występujących w barfie...na skórze własnego psa tego nieprzeżyłam, wręcz odwrotnie...na suchej było bardzo źle a barfie super :)

Natomiast czytałam na DOGOMANI o poszczególnych przypadkach i prawdę mówiąc ciężko jest barfować gdy pies ma uczylenie na konkretne białko ( zwłaszcza drób ) z tego wzgl. że u nas ciężko dostać różnorodne RMB w normalnych przystępnych cenach.

U mnie podstawą RMB jest właśnie drób ( tani i łatwo dostepny ) potem wieprzowina ( też tania ale to znacznie gorsze gatunkowo mięso i różnie bywa z trawieniem ) i na końcu wołowina ( droga, ciężko dostać w dobrej cenie a jej nadmiar może powodować u białasów specyficzny odcień sierści )

W moich stronach ciężko dostać baraninę, jagnięcinę, królika ( a jak jest to mega droga ) czy inne ( np nutrie ).
Avatar użytkownika
Złośnica
Pomocny wiedzą: 5
Pomocny wiedzą: 5
 
Posty: 1794
Dołączył(a): Śr lip 05, 06 20:35 pm
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez KAMA » Wt lis 06, 07 20:20 pm

Co do kwestii że czerwone mięso żle wpływa na nerki , myślę że chodziło o to iż dieta wysokobiałkowa jest dietą obciążającą nerki , bez względu na żródło białka. Dieta taka stosowana przewlekle może dać wzrost wskazników nerkowych we krwi ( mocznik , kreatynina). Bulterier został tu wymieniony pewnie dlatego iż rasa ta wykazyje predyspozycje do chorób nerek , co często daje objawy niewydolności.

KAMA
Pomocny wiedzą: 3
Pomocny wiedzą: 3
 
Posty: 168
Dołączył(a): Cz paź 18, 07 18:29 pm
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez Kia » Wt gru 16, 08 22:19 pm

Chodzi o stosunek wapnia do fosforu który w karmach opartych na surowym mięsie potrafi być w stosunku jak 1 do 30 a nawet w przypadku podrobów jak 1 do 40.
W suchych karmach stosunek ten wacha się od 1 do 1, do 1 do 2.
I taki stosunek Wapnia do fosforu jest zalecany przez lekarzy weterynarii.
Ponoć taki jest najlepszy i wpływa korzystnie na działanie nerek.
Krzysztof i Urszula Kowalczyk
Hodowla Psów Rasowych "Kia"
Bullterrier Miniaturowy & Standardowy,
http://kia.acn.waw.pl
kia@kia.acn.waw.pl
Obrazek

Kia
Pomocny wiedzą: 4
Pomocny wiedzą: 4
 
Posty: 139
Dołączył(a): Cz lis 30, 06 14:25 pm
Lokalizacja: Chorzów

Postprzez Złośnica » Wt gru 16, 08 22:58 pm

Wystarczy zrobić badanie krwi i wychodzi jaki masz stosunek wapnia do fosforu. Jakoś dziwnym trafem u mojego psa jest w normie czyli 1 : 2 a o tak kosmicznych cyfrach jak Ty podałeś to pierwsze słyszę :D
Możesz podać źródło swoich informacji :?:
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Złośnica
Pomocny wiedzą: 5
Pomocny wiedzą: 5
 
Posty: 1794
Dołączył(a): Śr lip 05, 06 20:35 pm
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez Kia » Wt gru 16, 08 23:17 pm

To chodzi o karmę , stosunek tych składników w karmie a nie we krwi, a źródło to moje studia czyli Medycyna Weterynaryjna.
I wpajano nam to cały czas, więc chyba to musiało być ważne.
Krzysztof i Urszula Kowalczyk
Hodowla Psów Rasowych "Kia"
Bullterrier Miniaturowy & Standardowy,
http://kia.acn.waw.pl
kia@kia.acn.waw.pl
Obrazek

Kia
Pomocny wiedzą: 4
Pomocny wiedzą: 4
 
Posty: 139
Dołączył(a): Cz lis 30, 06 14:25 pm
Lokalizacja: Chorzów

Postprzez Złośnica » Śr gru 17, 08 7:40 am

No ale we krwi skąd się ten stosunek bierze :?: z karmy :D
A o kwestiach żywienia na weterynarii to już sami zainteresowani ( studenci ) pisali, że nie jest dobrze, wręcz jest fatalnie, a dlaczego to wszyscy wiemy i po raz kolejny wałkować tego tematu nie trzeba.

I umknął ci chyba ten post http://www.forum.bulterier.pl/barf-vs-s ... t2433.html
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Złośnica
Pomocny wiedzą: 5
Pomocny wiedzą: 5
 
Posty: 1794
Dołączył(a): Śr lip 05, 06 20:35 pm
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez nina69 » Wt sty 05, 10 11:12 am

moja Preta nie dostaje kurczaka .
odkąd ją mam zawsze miałą problemy z czerwonymi łapami. na początku dostawała suche (tez kura) a później przeszłyśmy na barfa. barf pomógł na wszystkie inne problemy ale sprawa łap została. suka dziennie gryzła je i lizała.. o kolorze nie wspomne. co tydzien do weta na zastrzyki trza bylo chodzić. i jakoś tak wpadłam na pomysł zeby jej tą kure odstawić - ze względu na to czym jest szprycowana. od miesiąca kury nie je -łąpy są różowe a nie bordowe jak wczesniej i nie gryzie ich !
zastanawia mnie tylko czy to przez samo mięso kurze? czy przez te świństwa jakie sie kury szprycuje?
tak czy siak kura znikła nie tylko z jej miski ale i z mojego talerza :)

nina69
Bulomaniak
Bulomaniak
 
Posty: 49
Dołączył(a): N lis 22, 09 11:33 am
Lokalizacja: Ruda Śląska

Postprzez Złośnica » Wt sty 05, 10 11:27 am

Czerwone czy bordowe łapy to kwestia grzybicy zwanej malasezją a nie kurczaka w diecie.
Nieleczona malasezja ma różne postacie i w zależności od pory roku ma różną intensywność.
Na malasezje bardzo dobry jest Abacil, płyn w którym moczy się psu łapy, dużo tańszy niż zastrzyki.

Kwestia kurczaka była już przerabiana, jednym służy innym nie. Jeśli chodzi o szprycowanie drobiu najwięcej syfu wywalane jest na skóre więc jakimś wyjściem jest ściaganie nadmiaru skóry np z porcji rosołowych i ja tak robię, ale ze skrzydełek czy z udek już nie ściągam.
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Złośnica
Pomocny wiedzą: 5
Pomocny wiedzą: 5
 
Posty: 1794
Dołączył(a): Śr lip 05, 06 20:35 pm
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez Daro » Wt sty 05, 10 18:11 pm

Magda, widzę, że próbujesz mi zepsuć apetyt, dziś zjadłem dużego kurczaka, a najbardziej smakowała mi skóra. Jest tak zawsze, również z golonką. Na szczęście nie mam alergii, oprócz tej na chamstwo. Kurczak nie jest najwartościowszym pokarmem, a jem ich sporo.. (średnia wart. białka ok.20%, ale przyswajaloność 53-56%, wołowina 70%, baranina 85%). Widzę, że nie przypadkiem dostałaś ksywkę 'skarbnica wiedzy'. Jeśli chodzi o mięso, ciekawe doświadczenie przeprowadził lekarz i antropolog Vilhjamur Stefansson w Bellevue Hospital w Nowym Jorku, opisał to w książce. Pozdrawiam

Daro
Bulomaniak
Bulomaniak
 
Posty: 31
Dołączył(a): Pn cze 29, 09 20:45 pm
Lokalizacja: Myslowice

Postprzez nina69 » Wt sty 05, 10 19:08 pm

odkąd ją mam (czyli od 30listopada) przemywam jej te łapy skinmanem - mama tego używa w pracy(dentysta). i jakoś żadnych rezultatów to nie dawało..
dopiero jak dostała 3 zastrzyki na złagodzenie alergii (po 10zł za każdy wiec żadna tragedia) oraz po odstawieniu kurczaka stan sie polepszył.

może faktycznie to była grzybica.. a może alergia?

tak czy siak skinmanem dalej łapy przemywamy a na kurczaka obie straciłyśmy apetyt :D

nina69
Bulomaniak
Bulomaniak
 
Posty: 49
Dołączył(a): N lis 22, 09 11:33 am
Lokalizacja: Ruda Śląska

Postprzez bandida » Wt sty 05, 10 19:11 pm

nina69 napisał(a):moja Preta nie dostaje kurczaka .
odkąd ją mam zawsze miałą problemy z czerwonymi łapami. na początku dostawała suche (tez kura) a później przeszłyśmy na barfa. barf pomógł na wszystkie inne problemy ale sprawa łap została. suka dziennie gryzła je i lizała.. o kolorze nie wspomne. co tydzien do weta na zastrzyki trza bylo chodzić. i jakoś tak wpadłam na pomysł zeby jej tą kure odstawić - ze względu na to czym jest szprycowana. od miesiąca kury nie je -łąpy są różowe a nie bordowe jak wczesniej i nie gryzie ich !
zastanawia mnie tylko czy to przez samo mięso kurze? czy przez te świństwa jakie sie kury szprycuje?
tak czy siak kura znikła nie tylko z jej miski ale i z mojego talerza :)

Bardzo mądrze postąpiłaś. Zakładając, że czerwony kolor łap jest spowodowany zakażeniem grzybem rodzaju malassezia, karmienie 12 tygodniowym kurczakiem - nafaszerowanym antybiotykami - na pewno nie przyspieszy a wręcz spowolni leczenie tej przypadłości. Dlatego odstawienie kurczaka spowodowało efekt szybszego wycofywania się infekcji.
Możesz psie łapy potraktować zasypką przeciwgrzybiczą, która też się świetnie sprawdza ;)
Avatar użytkownika
bandida
Pomocny wiedzą: 3
Pomocny wiedzą: 3
 
Posty: 718
Dołączył(a): Cz lip 06, 06 14:01 pm
Lokalizacja: Katowice

Postprzez Złośnica » Śr sty 06, 10 7:48 am

tak tak...o nafaszerowanych antybiotykami kurczakach, drobiu z ptasią grypą, wołowiną z BSE, świniną z chorobą Aujeszkyego, jagnięciną z pryszczycą, jajkami z salmonellozą ...też już było :D A :!: zapomniałam jeszcze o warzywach nafaszerowanych ołowiem i pestycydami :wink: od tego też sie umiera, nawet nagle.

Kupując mięso z ubojni przemysłowych tak dla ludzi jak i dla zwierząt na karmę ( tyczy się to także producentów psiej żywności ) nikt nie ma pewności co w nich siedzi. Albo producent ma większą niż potencjalny nabywca i to skrzętnie ukrywa.

Co do samego preparatu Skiman, patrzyłam na skład i opis działania i nie ma słowa na temat grzybów i ich rodzajów więc chyba nie dziwota, że nie podziałał.
Skład: 100 g preparatu Skinman Soft zawiera: substancje czynne: 60 g 2-propanolu , 0,3 g chlorku benzyloalkiloamoniowego; 0,1 g kwasu undecylenowego; substancje uzupełniające: glicerol 85%; alkohol mirystynowy 95%, środek zapachowy Martine, błękit patentowy E131 - roztwór 0,5%, woda oczyszczona do 100 g.
zastosowanie : Higieniczne odkażanie rąk., Chirururgiczne odkażanie rąk, Inaktywacja wirusów HBV (test polimerazy DNA) i HIV. Działanie prątkobójcze, Działanie wirusobójcze.

Najważniejsze, że na tą chwilę coś psu pomogło :D a co to było to niech każdy sobie sam teorie dorobi :wink:

W mojej skromnej opinii jeśli miałaby to być alergia na kurczaka to obszar "uczulenia" nie obejmowałby tylko i wyłącznie końcówek łap.

W każdym razie jeśli to jest/była malasezja to tak czy siak będzie się nawracała co jakiś czas, zwłaszcza w okresie wiosennym/jesiennym lub przy osłabieniu organizmu psa.

Daro ...moja wiedza bierze się z zastosowania BARFu w praktyce, obesrwacji swoich i innych psów i czytaniu o konkretnych przypadkach, z których można wysunąć takie a nie inne wnioski.

Co do tego nieszczęsnego kurczaka...to chyba dalej jest tendencja, że dla dzieci tylko kurczaczek i indyczek, no więc skoro dzieci go mogą jeść to psy nie :?: :crazy: Owszem po obróbce termicznej, ale nic w przyrodzie nie ginie i jeśli były antybiotyki czy hormony to część z tego i tak pozostanie w mięśniu.
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Złośnica
Pomocny wiedzą: 5
Pomocny wiedzą: 5
 
Posty: 1794
Dołączył(a): Śr lip 05, 06 20:35 pm
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: alergie a BARF

Postprzez Inkaaa » N lut 17, 13 21:34 pm

Witam,

Mam pytanie dotyczące jadłospisu 9 tygodniowego białego bulka alergika. Sunia u hodowcy dostawała RC junior medium, ja kupiłam wersję wet i psu zaczęły wyłazić kropki najpierw na kufie , potem brzuszku. Ponieważ i tak zamierzałam przestawić ją na barfa więc tak też zrobiłam. Żeby zminimalizować ryzyko alergii podaję psu mielonego królika z kością (BIOSK) plus surowe warzywa, owoce które zmiksowane dodaję do mięsa. Ser biały i jogurt na razie wykluczyłam z powodu ewentualnej alergii. Do tego podaję olej z pestek z winogron, canivition HD (zamiast galaretki z kurzych łapek). Czy taki maluch może być na samym króliku (czy powinien jeść białe mięso) i czy ktoś doświadczony mógłby się wypowiedzieć o naszej diecie, ewentualnie coś zasugerować - będę wdzięczna :)
Mam również pytanie a propos koloru sierści : sunia jest biała więc jakich produktów powinnam unikać żeby zachować biel ? O marchewce już wiem, ale z tym czerwonym mięsem trochę się zmartwiłam.

pozdrawiam serdecznie

Iwona

Inkaaa
Bulomaniak
Bulomaniak
 
Posty: 1
Dołączył(a): N lut 17, 13 21:20 pm

Re: alergie a BARF

Postprzez Javorska83 » Cz maja 21, 20 14:32 pm

To polece Ci dobrego specjaliste od ludzkich zębów http://usmiechzdrowia.pl/zabiegi/protetyka/

Javorska83
Bulomaniak
Bulomaniak
 
Posty: 30
Dołączył(a): Pn sie 19, 19 13:50 pm


Poprzednia strona

Powrót do BARF ogólnie- pytania i odpowiedzi

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość