[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4762: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4765: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
Bulterier Forum • Zobacz wątek - LILU czyli doskonała istota 3,5 miesiąca
Bulterier SerwisBulterier Forum Polskie Forum Miłośników Rasy Bulterier

LILU czyli doskonała istota 3,5 miesiąca

Galeryjka naszych pociech:)

Postprzez MiMi » Śr gru 06, 06 16:58 pm

oj zdjecie siusiania to rowniez moje ulubione a o kaktusie jest tutaj dyskusja, byla na dogomanii, na forum:

word: czy prawdą jest dominujący, sprawiający wiele trudności charakterek bulli, czy nie lepiej pomyślec np. o amstaffie (podobno bardziej układnym, powiedzmy po ludzku: "grzecznym"), czy też wogóle zapomniec o tych rasach?

mag: Mam ASTa i bullkę. To są zupełnie inne psy. Jeśli nie jesteś zwolennikiem wojskowej dyscypliny, będziesz ze spokojem znosił fochy bullka i cierpliwie go przekonywał, że Ty mimo wszystko decydujesz, to polecam bullka.
Cieżko wytłlumaczyc róznice, do jednego i drugiego potrzeba wiele konsekwencji, ale bulek "stawia sie" inaczej niż AST.
Wszystko rozgrywa sie jakby na innych płlaszczyznach. AST lubi rządzic, a bulek poprostu nie lubi jak mu się coś narzuca na siłe. AST sprawdza na ile on może ustawić Ciebie, a bullek na ile Ty jemu pozwolisz. AST chce, żeby wszyscy robili to, co sobie wymyslił, a bulek, żeby nikt nic nie wymyślal za niego.

word: mag - mogłabyś podać jeszcze jakieś rożnice w zachowaniu? charakterach obu ras? jak wygląda ich nastawienie do obcych, do dzieci? czy ast faktycznie jest "spokojniejszy" sam w domu (mniej demoluje)?

mag: ASTa myśle, że można lepiej wychować, będzie karniejszy, będzie dokładniej spełniał polecenia. Z nim jest taki problem, że musi się postawić na początku. Czasem nawet ostro. Jeśli zdecyduje, że jednak będzie Cię słuchał to wykona.
Z bulkiem jest inaczej. Bulek może coś robić i nagle przestać. Np. mówie mojej "idź spać" ona biegnie przez cały dom grzecznie na posłanie, podchodzi, wskakuje przednimi łapami i... koniec. Koniec poprostu. Będzie tak stała i stała i stała. Możesz prosić, wydzierać się, karać, sam ją włożyć. Do wyboru. Szansa na to, że jak się zacięła to się znowu poruszy jest niewielka. Ja to przyjmuję ze spokojem i poprostu wkładam jej tylne łapki sama.
I AST i bul sa bardzo żywiołowe, ale AST jest jednak delikatniejszy. Mimo wszystko. Mogą zrobić krzywdę przypadkiem. Jeśli chodzi o celowe ugryzienie, czy odepchnięcie itd. to raczej stawiałabym na ASTa. Nie znaczy to naturalnie, że jak go weźmiesz to Cię ugryzie, czy coś takiego. Poprostu jeśli miałabym wskazać potencjalnego sprawcę to wybrałabym ASTa.
Do ASTa trzeba mieć silny charakter i trzeba się porządnie przyłożyć jeśli chodzi o wychowanie. Do bulka też, ale w razie czego jeśli nie podołasz to będziesz miał niegrzecznego i rozpakryszonego bulka. AST może w tej samej sytuacji być niebezpieczny. Obiektywnie to nawet jamnik może być niebezpieczny, ale chodzi mi o pokazanie rożnicy. Mam nadzieję, że dobrze to zrozumiesz.
Z niszczeniem w domu to dużo zależy od egzemplarza, raczej niszczą podobnie, tylko bulek jest bardziej pomyslowy. AST tradycyjnie kanapy, nogi od stolu itd, bulek może wszystko. Dosłownie. Bulek jest bardziej zaczepialski i wszystko wg. niego jest strasznie zabawne, nawet to, że Ci dokucza. Gryzie nie dlatego, żeby Cię bolalo, ale dlatego, że gryzienie jest fajne. Wszytko jest fajne, dopóki nie zepsujesz mu humoru głupimi zakazami i nakazami.
Mam wrażenie, że bulkowi chodzi głównie o to, żeby się w życiu dobrze urządzić. Zabawić, dużo zjeść i żeby mu za dużo nie zabraniali. A AST raczej chciałby wszystkim pokazać, kto tu rządzi.
Jeśli ASTowi coś stanowczo karzesz i będziesz przekonujący to on to zrobi, bulek niekoniecznie. Bulka lepiej przekonać, przekupić.
Jeśli chodzi o nastawienie do obcych to raczej jest to samo, są przyjazne. AST mniej, ale to moze być kwestia wieku. Już się tak nie podnieca ludźmi jak kiedys.

word: a jak wasze bullki zachowują się na spacerze, gdy spuszczacie je ze smyczy? czy często, gdy je przywolujecie, mają - za przeproszeniem - was gdzieś? co wtedy?
czy bullkom zdarza sie okazywać swoje zniecierpliwienie waszymi poleceniami warczeć? np. gdy zganiacie je z lóżka, czy fotela?
i pytanie o alergie skórne - jak dużo z was ma psiaka "alergika"?

mag: 1. Wszystkie teriery bulowate trzymają się raczej blisko ludzi. Jeśli bulek zobaczy coś interesującego i nie chce wracać to jest tylko jeden spósob JEDZENIE. Nadzwyczaj skuteczny.
2. No jasne. Moja gada cały dzień. Ale po jakimś czasie można sie nauczyć, czy to jest prawdziwe warczenie, czy gadanie. Gadanie brzmi raczej jak "alalalalala" czy coś w tym stylu, ale jest bardzo podobne do warczenia. AST warczał na poważnie jak był mały, bulek raczej marudzi i okazuje niezadowolenie. Pół dnia jest niezadowolony, bo mamy bardzo smutny dom i nic fajnego w nim nie wolno.
3. Podobno większość buli jest alergikami. Moja chyba nie, przynajmniej niczego narazie nie zauważyłam. Podobno białe mają większe sklonności do alergii niż kolorowe, ale żadnych oficjalnych danych na ten temat nie czytałam. Słyszałam tylko.

word: smutny dom?

mag: A dom smutny, bo nic nie wolno. Ani śmietnika wyciągać, ani kwiatami rzucać po ścianach, ani rwać poscieli, ani gryźć ubrań. Wogóle nic nie wolno.

tufi(o swojej bulce): Jest bardzo pomyslowym psem, to fakt :). Bo żeby prawie zjeść kaktusa, to trzeba być bardzo zdolnym psem ;).

mag(a mag o swojej): Albo polizać zapaloną żarówkę....4 razy. Żeby się upewnić, że to nic fajnego..

:lol: :lol: :lol:

MiMi

fotki

Postprzez martaipiniuililu » Pn sty 08, 07 15:02 pm

martaipiniuililu
Pomocny wiedzą: 1

Postprzez Żmija » Pn sty 08, 07 15:04 pm

Słodki pychol :D

Żmija
Pomocny wiedzą: 5
Pomocny wiedzą: 5

Postprzez Tomasz » Cz sty 11, 07 3:09 am

Ja na swojego mumina czekalem ok 2-3 lat i przez caly ten czas staralem sie gromadzic jak najwiecej wiedzy na temat rasy, zeby kiedy znajdzie sie w moim domu bullek nie zasial za duzo spustoszenia i byc przygotowanym na rozne bullowe niespodzianki, a takze miec jako takie pojecie o socjalizacji i wychowaniu szczeniora.
Garrett jest ze mna prawie 6 miesiecy i bardzo czesto patrzac na drugi koniec smyczy (tam w okolice obrozy :) ) nie dowierzam i nie moge przestac sie cieszyc.
Bullterriery sa jak chiński znak równowagi - dużo radości, tyle samo rozwagi
Obrazek
:wink: :lol:

Zycze powodzenia z tym slodkim bialaskiem :!: :)
"Jak nie mozesz przodem, to probuj tylem..do przodu" - to chyba motto mojego bulla (o;
Obrazek
LifeIs2short2beSlow
Obrazek
Tomasz
Pomocny wiedzą: 2
Pomocny wiedzą: 2

Postprzez martaipiniuililu » Śr mar 28, 07 12:17 pm

Lilu podrosła ma 8 m-cy wazy teraz ok 17 kilo i trochę ją rozpieściliśmy...nie ma żadnych problemów ze skóra itp.uszka jej same staneły bez podklejania .Na tym forum dowiedziałam się ze nie mam bulteriera tylko psa w typie bula ze względu na to ze sunia nie jest rodowodowa,fakt ze te wszystkie słowa spowodowane były moim niepotrzebnym komentarzem co do pasteli jedenej z uzytkowniczek forum.Mam nadzieje ze juz wam przeszła złość.Chciałabym zebyście powiedzieli mi coś na temat wyglądu lilu i czy rzeczywiście moja sunia tak bardzo odbiega od norm i nie zasługuje na miano bulteriera.Przyjmę kazdą krytykę bo wy jako wyszkoleni hodowcy mozecie spojżeć na nią obiektywnie dla mnie jest i tak najpiękniejsza ale jestem ciekawa czy rzeczywiscie wygląda tak nierasowo.pozdrawiam

martaipiniuililu

Postprzez SAURON » Śr mar 28, 07 12:47 pm

Całkowicie nie złośliwie:
jeśli rozpatrywać ją w kategorii bulterier ma drobną kość, słaby front, luźne łokcie, francuza z przodu, jest długa, głowa słaba z wąską kufą a ucho nie jest najlepiej osadzone. Może przez to że jest szczupła ma wysokie lędźwie. ja oceniłabym ją na oc dobra na chwilę obecną.
co nie znaczy że nie jest kochana i miłą suczką. Masę może nabrać co zakamufluje trochę luzy w łokciach i brak przedpiersia.

SAURON

Postprzez martaipiniuililu » Śr mar 28, 07 13:52 pm

dzięki za odp.proszę jakoś mniej fachowym językiem tzn rozumiem drobną kość sama to widzę ze grubych łap to ona nie ma...wiem co to kufa hehe ale co to znaczy ze jest wąska? wąska na szerokość? czy chodzi o ten łuk?
co to znaczy luźne łokcie i francuz? i co z tymi uszami ? właściwie to chyba trzeba by było jakoś inaczej mi to wytłumaczyć...trochę boję się właśnie ze jak nabierze masy to bedzie wyglądać jak gruby serdelek na cienkich nóżkach heheh

martaipiniuililu

Postprzez SAURON » Śr mar 28, 07 20:58 pm

wąska tzn słabo wypełniona i jest widoczne przewężenie między czaszką a kufą.
luźne łokcie tzn że nie są przylegające do klatki piersiowej a postawa francuzka to nierównoległe ustawienie stóp na zewnątrz. postawa krowia to jakby były do wewnątrz - beczkowate znaczy. łuk to profil głowy.
Na zdjęciach wydaje się też że ucho stoi chwiejnie i ma załamanie na wewnętrznych krawędziach ale to detal ja osobiście wolę małe i cienkie uszka będące jakby przedłużeniem szyi.

SAURON

Postprzez MiMi » Śr mar 28, 07 21:26 pm

mnie sie wydaje ze moze te uszka nie sa zle osadzone ale ksztalt i wielkosc psują wrazenie. no i fakt ze jeszcze kiepsko stoją. ale to mloda sunia i mysle ze to się poprawi.. z wiekiem ucho naprawdę moze się zmienic.

co do samej suni- pewnie Ania ma rację ale suczka ma bardzo ladny wyraz i wierz mi ze widzialam tak koszmarne bule z rodowodami ze nie mozna na nie patrzec. co oczywiscie nie znaczy ze nie nalezy kupowac z papierami, bo te rasowe brzydale to raczej wyjątki.

twoja sunia wygląda jak bul, chociaz ma wady o ktorych pisala Sauron, ale to wady ktore nie umniejszają jej bulowatosci, nie wiem czy dobrze mnie zrozumiesz...
ewidentnie kazdy wskazalby na bula gdyby zapytano go jakiej rasy jest ten pies. pies bez rodo to pies w typie danej rasy, wiec gwoli scislosci bulterierem nie jest w swietle 'prawa' ale wiadomo ze kazdy mowi o swoim psie bul a nie w typie bula chocby ze wzgledu ze drugie okreslenie jest za dlugie :wink: :lol:

kwestia nazewnictwa ma chyba srednio do rzeczy, staje się wazna kiedy mowimy o rozmnazaniu bulli- niebulli :wink:
dla mnie fajna sunka.
jak na sunke z niewiadomego zrodla --> uwazam ze Ci się pofarciło :wink:
tylko wiecej tego nie rób :P

MiMi

Postprzez martaipiniuililu » Cz mar 29, 07 9:26 am

dla mnie jak juz pisałam jest cudowna ja i tak nie widze za bardzo tych wad, moze gdybym znała się na rzeczy tak jak wy nie kupiłabym lilu...całe podniecenie wynikające z faktu kupienia psa przycmiło wszystko matka lilu jak na mój gust :) była bulterierem ojciec na 100% tez był bulem bez rodo to było wystarczjace bo na moim osiedlu jest tyle mieszańców amstafów i pit buli ze aż oczy bolą i nawet ja to widzę! no i oczywiście oba psy po sekundzie przywitały nas tak wylewnie i z taką psią miłością ze nie sposób było sie nie zakochać od pierwszego wejrzenia...dla mnie najważniejszym sukcesem jest fakt ze lilu ma cudowny charakter i nawet najbardziej zatwardziałych sąsiadów zaczyna przekonywać swym nieustajacym merdaniem ogona...i gdy pracuje przy kompie lilu siada koło mnie i ziewa na głos zeby mi oznajmic ze się nudzi :lol:

martaipiniuililu

Postprzez monsia » Pt mar 30, 07 16:43 pm

ze ślicznego szkraba wyrosła taka pannica

monsia

Poprzednia strona

Powrót do FotoAlbum