w kwestii warzyw ...( odnośnie spisu z linka wstawionego przez age )
*najcenniejsze są zielone części roślin czyli nacie lub całe zielone warzywa jak sałata, szpinak, brokuły ( ze szpinakiem należy uważać, nie podawać za dużo/ za często bo zawiera w sobie dużo szczawianów co od razu będzie widoczne w wynikach moczu )
*nie podaje się surowej cebuli i ziemniaków
*warzywa podajemy dokładnie umyte i ze skórką
*pietruszka i seler mają bardzo ostry smak z tego wzgl. wskazane jest żeby podawać ich śladowa ilość, bo pies po prostu nie bedzie chciał jeść takiej papki ( spokojnie starczy 1/4 małego selera i pół pietruszki )
* należy także uważać z ilościa podawanych warzyw strączkowych ( ze wzgl. na wzdęcia )
* owoce podaje się w całości ( czyli łącznie z gniazdami jeśli je mają i skórką )
* kwestią kontrowersyjną jest czosnek, choć nie dla mnie. Ja i moi znajomi barfiarze czosnek podajemy, w ilości 1-2 ząbków do papki. A Luger potrafi zjeść zabek czosnku prosto z ręki
* są pewne warzywa i owoce które tak jak u ludzi moga uczulać

truskawki i pomidory
W kwestii merytorycznej
dlaczego warzywa i owoce mieli się na papke
Ściany komórkowe roślin zbudowane są z cellulozy, której pies nie trawi dlatego żeby ułatwić mu przyswojenie tego pokarmu miksuje się warzywa ( miksowanie niszczy włókna cellulozy )
Taka zmiksowana papka ma stanowić zamiennik tego, co pies ( wilk ) znalazłby w naturze w żołądku i jelitach swojej roślinożernej ofiary.
W kwestii technicznej
jak mielić poszczególne warzywa i owoce
do miksowania nejlepiej używać malaksera ( lub wielofunkcyjnego robota kuchennego albo blendera, ale ten ostatni czasami nawala przy twardsztch rzeczach ).
Kilka moich uwag na przykładzie ostatnio robionej PWO
Na począteku segreguję sobie warzywa i owoce i zaczynam mielić partiami :
1) zielenina ( sałata, ogórek zielony, nać koperku, rzodkierwka łącznie z liśćmi ) mieli aż do uzyskania prawie płynnej lub pół płynnej papki
2) warzywa korzenne : marchew, kawałek pietruszki, odrobina selera- mielimy długooooo , ale i tak nie uzyskamy takiego efektu zmielenia jak w przypadku zieleniny. W czasie miksowania marchwii dobrze jest dodać 2-3 łyżki oleju, który dobrze wiąże wit. A
3) następna partia to owoce : u mnie podstawą były jabłka, trochę pomarańczy, banany.
Oczywiście zmiksowana 1 partie przekładam do miski i dopiero zaczynam mielić 2, po przełożeniu 2 zaczynam 3 ..
Następnie wszystko dokładnie mieszam i dziele na 20 dkg porcje i zamrażam.
Do papki można dodawać jajka łącznie ze skorupką 1-2 sztuki. Była już poruszana kwestia białka z jajek i jego "szkodliwości" w wiązaniu pewnych pierwiastków stąd są rózne szkoły, jedni podaja inni nie. Ja osobiście podaję jajka osobno jako gratisik tudzież przystawkę.
Moje dorosłe bule jedza bez grymaszenia PWO, ale chętniej wchodzi im PPWO stąd do tych 20 dkg papki wkrajam 20 dkg serca wołowego i efekt jest taki, że próbują zabić się miską
PS.
miałam zrobione zdjecia, mnóstwo zdjeć, ale w momecie podpięcia do kompa zblokował mi się aparat i zażądał zresetowania

wszystko straciłam

więc muszę zacząć od nowa.