Kaprofagia może mieć różne podłoża.
Najnowsze badania dowodzą, że pies może zjadać odchody z powodu nadmiaru węglowodanów w diecie. Organizm domaga się wtedy uzupełnienia składników pokarmowych z powodu źle zbilansowanej diety. Jeśli podamy psu łatwo strawną karmę wysokiej jakości, powinniśmy ją uzupełnić suplementem wielowitaminowym (z kompletem witamin B). Gdy pupil nadal je odchody na spacerze, być może trzeba uzupełnić jego florę bakteryjną"
Źródło :
www.dogomania.pl
Najpopularniejszym są jednak zaburzenia jelitowe i z takimi się spotkałam osobiscie.
Można podawać :
-żwacze wołowe,
-zwykłe drożdze,
-tabletki RUMEN TABS
lub preparat o nazwie FORBID. Informacje o nim znalazłam na DGM.
"50 gram kosztuje 37 zl. ( posypuje się nim jedzenie )
Lek starcza na bardzo długo.Stosuje się go przez 5 dni, mieszajac z karmą.
Opis produktu:
...zawiera specyficzne wyciągi białka roślinnego, które dają nieprzyjemny smak kału. wg ostatnich badań klinicznych kaprofagia jest spowodowana przez wypaczone zachowanie zwierząt a nie niedobory żywieniowe jak wcześniej wierzono. terapia powinna najpierw zmieniać zachowania zwierząt poprzez uczynienie kału nieprzyjemnego dla zwierzęcia. Substancje zawarte w Forbid sprawiają że kał jest absolutnie niesmaczny: dzieki temu u zwierząt leczonych Forbidem w 85% zniknęło to zachowanie.
Podczas antypasożytniczego leczenia forbid chroni przed ponownym zaatakowaniem unikając przyswajania jaj pasożytów zawartych w kale"
Tak jak mówiłam, ściągnełam to z DGM ale coś mi tu nie pasuje...
proszkiem posypuje się jedzenie ( a nie kał ) ale ten proszek ma powodować, że to kał jest nie smaczny