Bulterier SerwisBulterier Forum Polskie Forum Miłośników Rasy Bulterier

Krew w kale

czyli mój chory bulik - pytania, rady, sugestie, pomoc.

Krew w kale

Postprzez Formoza » N gru 17, 06 18:48 pm

Witam

Od 2 dni Rocky 2 załatwia się i w kale znajduje się krew. Od czego to może być jak to leczyć. Chciał bym dodać że nie ma biegunki. POZDRAWIAM

Formoza
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Postprzez MiMi » N gru 17, 06 19:01 pm

w temacie o zywieniu zapytalam na jaki sposob karmienia sie zdecydowaliscie ale nie odpowiedziales/las. moze (jesli je kosci) jakas czesc podraznila jelito?
u moich psow zdarzala sie jedynie krew przy biegunce, nigdy przy normalnym kale. jakiego koloru jest krew? od jak dawna to się dzieje? jak duzo jest krwi? jak się zachowuje psiak? ja na Twoim miejscu skorzystalabym jutro z wizyty u weterynarza... lepiej dmuchać na zimne.

MiMi

Postprzez Gothika » Wt gru 19, 06 8:10 am

mój Cerber ma podobny problem. gdy je kości i zbyt duzo mu pozwolę z tej kości zjesc, na koncu bobka jest krew, jasna czerwona wtedy.
tak jak MiMi pisała, to są prawdopodobnie podraznione jelita i jesli dojdzie do podraznienia, to goi sie dosc dlugo, bo kazdy kolejny stolec podraznia znów jelito wychodzac.

a jaki kolor krwi był u Twojego psiaka w kupce? i czy dawałes psiakowi kości? czy moze zjadł cos niejadalnego-ostrego i akurat to z niego wychodziło ?

ogólnie to przyczyn moze być wiele:

- zatwardzenia, rozwolnienia - krew z domieszka sluzu.
- podraznienie mechaniczne jelit (kosci, patyki lub inne ostre przedmioty jakie pies mógł zjesc)
- jakas infekcja jelit, najczesciej przewlekla. Ale wtedy jest i krew i sporo sluzu. (czesto po takiej przewleklej infekcji jelita stają się nadwrazliwe)
- nadwrazliwosc sluzowki jelit (w związku z tym problemy po zjedzeniu kości itp) a jelita sa bardzo silnie ukrwione i jakiekolwiek podraznienie moze wtedy powodowac krwawienie.
- alergie na jakies skladniki pokarmu.
- problemy z krzepliwoscia krwi.
- pierwotniaki.
- jakieś inne robale.

a najczestszy powod to podraznione jelita po kościach, badz czyms innym ostrym co psiak zjadł, bulki deliktane mają zoładki

Gothika

Powrót do Zdrowie